Des de l’1 de novembre a l’1 de desembre els establiments participants oferiran a taula tastos d’OOVE i plats elaborats amb els monovarietals arbequina i picual
Què tenen en comú restaurants com Catalina, La Gourmanda, La Bonaigua, Semproniana, Xavier Pellicer, Quirat, Gaig, Compartir o Amar? Tots ells, i fins a 31 establiments, participen a partir de l’1 de novembre i fins a l’1 de desembre, en la Ruta de la Cuina de l’Oli by Olis Bargalló. Aquesta experiència gastronòmica convida els comensals a descobrir la riquesa i la cultura de l’oli d’oliva verge extra a través de plats exquisits elaborats amb els monovarietals arbequina i picual, símbols de qualitat i autenticitat d’Olis Bargalló. Durant aquestes setmanes, els olis de la firma catalana esdevindran protagonistes a les cuines d’aquesta trentena d’establiments, però també brillaran en les seves taules, ja que els comensals tindran l’oportunitat de tastar-los en cru abans de cada àpat, per apreciar-ne la delicada complexitat de sabors i aromes de cada varietat.
I és què, sent l’OOVE un dels ingredients més essencials de la nostra cuina, ja sigui tradicional o d’avantguarda, molt poques vegades s’enalteix el seu paper. “Volem que el comensal aprengui més sobre la cultura de l’oli, conegui i aprengui a reconèixer diferents varietats i ho faci tastant-le en cru o en meravellosos plats que aconsegueixen tenir una personalitat única, ja siguin elaborat amb un oli o l’altre”, apunta Francesc Bargalló.
Així, per exemple, al restaurant Catalina de Gavà, Òscar Manresa oferirà un saltejat de ceps amb tòfona i cloïsses amb el monovarietal picual; mentre que amb l’arbequina farà un hummus d’encurtits. I és què, tal com recorda Manresa, “cada oli aporta un toc especial a cada plat, perquè no tots els olis són iguals. Si volem força, estructura i caràcter al plat, afegim un OOVE picual, mentre que si busquem elegància i suavitat, el millor és l’arbequina”. A més, el xef i empresari, que ha participat en la presentació de la Ruta avui a La Boqueria, recorda que som en un país oliverer “però en sabem poc d’oli. Si aconseguíssim explicar bé els diferents tipus d’oli, i no només el d’oliva, segurament li donaríem més valor a l’oli d’oliva verge extra”. Perquè, afegeix, “no oblidem que no hi ha cuina sense oli”.
Coincideix Carlota Claver, de La Gormanda, amb la necessitat de posar en valor aquest producte de la terra tant nostre: “L’oli d’oliva és molt més que un ingredient. És cultura mediterrània. És salut. És sabor intens o suau, depèn del que busquem i del que ens agradi. És el millor aliat del pa, del sofregit, d’una bona amanida. És un imprescindible sense el qual la cuina que coneixem no existiria”. La xef oferirà durant La Ruta unes navalles amb un pil pil picant d’OOVE arbequina, algues nori cruixents i caviar cítric; i amb el picual, una tatin de llenegues de temporada confitada en oli acompanyat d’un salat de ceps i un rovelló curat.
Per la seva part, al restaurant La Bonaigua de Sant Just Desvern, el xef Víctor Pardo oferirà dos plats freds que el propi comensal podrà amanir amb un tipus d’OOVE o amb l’altre, “perquè, després de tastar cada varietat en cru a taula, podran triar el que més l’agrada per acabar el plat al seu gust”, apunta el xef.
Xavier Pellicer, en el seu restaurant homònim, optarà pel picual per al seu mític ja plat de Patata i Mongeta, “un plat icònic que tenim al nostre menú degustació”, recorda el xef. Mentre que Víctor Torres i Xavier Busquests del restaurant Quirat* de Barcelona, han ideat una tartaleta de angules a la brasa acabades amb el monovarietal arbequina d’Olis Bargalló.
Són alguns dels exemples dels plats que els comensals podran tastar en alguns dels restaurants participants de la Ruta de la Cuina de l’Olis by Olis Bargalló. En total, establiments participants són Agreste, Alegria, Amar, Baló, Bar Mono, Bauma, Cal Mingo, Carballeira, Can Fusté, Catalina, Compartir, Elche, Espai Versàtil, Flash Flash, Gaig, Gresca, La Bonaigua, La Gormanda, Mae, Mediamanga, Merendero de la Mari, Péndulo, Quirat, Rías de Galicia, Semproniana, Taberna del Clínic, Trapío, i Xavier Pellicer.
Qualitat i servei a l’hostaleria des del 1850
Des del seu naixement el 1850 a Castellví de Rosanes (Barcelona), Olis Bargalló ha treballat per a oferir els millors olis d’oliva -i vegetals- al professional de l’hostaleria. La seva passió pel món de l’oli, així com la seva gran relació amb el sector de la restauració, li ha impulsat sempre a buscar les millors solucions per al sector hostaler.
Francesc Bargalló, quarta generació de la família fundadora, dirigeix l’empresa amb l’objectiu de convertir a la firma en una marca de referència i prestigi en els restaurants i en les llars.
L’empresa, no obstant això, sempre ha fet costat al sector hostaler i gastronòmic aportant solucions per al restaurador i el professional de la cuina. Per exemple, Olis Bargalló va ser pionera en la introducció dels envasos que complien amb la normativa de les setrilleres en les taules dels restaurants, que va entrar en vigor en 2014 i que obligava a tots els restaurants de l’Estat a no poder servir l’oli en setrilleres emplenables, sinó en envasos d’un sol ús. I durant la pandèmia, també va llançar fundes de paper reciclat i d’un sol ús per a les setrilleres i ampolles de taula.