Hortalisses que són més grosses o més petites del que demana el distribuïdor, fruites amb taques a causa d//el sol que no afecten en absolut el gust, i que fins i tot les fa més dolces; formes que s’escapen dels estàndards…; tot són motius de rebuig. Com les collites que han estat molt bones i que, precisament per això, al mercat global tenen un preu molt baix. Incongruències, situacions paradoxals que passen cada dia al sistema alimentari, i que acaben provocant que tones del que es produeix acabi a les escombraries.
“Som el que llencem”, el reportatge del “30 minuts” del diumenge 26 de novembre ens portarà a camps, a centrals de fruita o a grans superfícies per entendre que un de cada tres aliments que es produeix al món es malbarata al llarg de la complexa cadena alimentària.
I tots els estudis coincideixen a dir que on més menjar es llença és a les cases. I amb molt diferència. Però no en som conscients. Què ho fa?
El títol del reportatge, “Som el que llencem”, ens defineix avui com a societat molt més que la famosa frase en què s’inspira, “som el que mengem”. Si posem xifres al problema, el menjar que se’n va a les escombraries en totes les baules de la cadena alimentària, des de la producció fins a arribar al plat, contribueix al voltant del 10% a l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.
Per quines causes?
En el reportatge visitem pagesos i centrals de fruita per saber com viuen els condicionants del mercat global i les peticions de les grans superfícies. Com diu Marc Ibós, un dels nostres protagonistes, “aviat no quedaran pagesos, no cal jugar a la borsa”, n’hi ha prou amb la incògnita de saber el preu que els pagaran cada any per la fruita.
I què en pensen aquelles generacions que no llençaven ni una engruna de pa perquè era “pecat” i no s’ho podien permetre?
“Som el que llencem” aborda les causes del malbaratament alimentari perquè, tal com ens diu el president del Banc dels Aliments, “és un dels problemes més greus que té la societat actual”. Un “problema” al qual quotidianament no donem importància, mentre milions de persones passen gana. Com diu una altra de les especialistes consultada, Marta G. Rivera Ferré, “no ens podem permetre llençar menjar, a nivell ambiental”.
Un reportatge de: Tana Collados i Víctor Díaz
Imatge: Jordi Hernandez Ramon
Producció: Silvia Saiz
Muntatge: Marc Escolies